top of page

Vinkit valokuvaukseen talvella

Helmikuun loppu ja lunta vaan tupruttaa lisää. Valokuvauksen kannalta näin luminen talvi antaa paljon kivoja kuvausideoita- ja mahdollisuuksia. Itse kävin ulkoilemassa tuolla Puijon suunnalla, jossa koko metsä oli notkuvine tykkylumineen kuin suoraan sieltä talven ihmemaasta.

Vaikka Suomen talvi on kaunis ja kuvauksellinen, asettaa se myös omat haasteensa valokuvaukselle. Kylmillä keleillä näpit jäätyy äkkiä, eikä akkukaan tykkää paukkupakkasista. Kannattaa siis pistää varustepuoli kuntoon, jotta retkellä oikeasti nauttii muustakin kuin lämpimästä juomasta ja kotiinpaluusta.

Tässä muutamia vinkkejä talvisille kuvausretkille. Oleellisinta on pukeutua lämpimästi ja muistaa suojata myös kuvauslaitteistoa.


1. Vara-akku mukaan


Kameran akku on osa, joka menettää nopeasti kapasiteettiaan kovilla pakkasilla. Kun lähdet pidemmälle retkelle luontoon, ota mukaan vara-akku, jota säilytät taskussa tai muussa vastaavassa lämpimässä paikassa. Se vasta harmittaakin, jos täydellinen talvikuva jää nappaamatta tyhjän akun takia.

Kannattaa myös huomioida, että LCD-näytön toiminta saattaa hidastua elohopean tippuessa sinne kahdenkympin kylmemmälle puolelle.


2. Käytä vastavalosuojaa


Lumisateen yllättäessä tärkeä varuste on objektiivin vastavalosuoja, joka estää lumihiutaleiden leijailemista objektiiville. Myös liinoja tulee varata mukaan, jotta linssin voi kuivata ennen kuin sen pistää takaisin laukkuun.


3. Kosteus on tuhoisaa kameralle


Tiivistyvä kosteus on talvikuvauksen suurimpia haittapuolia. Kun kylmän kameran tuo sisälle lämpimään huoneeseen, vesi alkaa kondensoitua kameran sisään. Ongelmaa voi ehkäistä pitämällä kameraa laukussa muutaman tunnin ajan, jolloin laitteet lämpenevät hitaammin, eikä kosteutta pääse syntymään kameran sisälle.


4. Pukeudu lämpimästi


Kuvien ottaminen helpottuu kummasti, kun kädet eivät tärise kylmästä. Kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan käyttää sellaista takkia, jossa on riittävästi taskuja tarvittavien varusteiden säilyttämiseen. Esimerkiksi se vara-akku on hyvä pitää lämpimässä taskussa lähellä kehoa.5. Kädenlämmittimet hanskaan


Kun pakkaset paukkuu, näpit alkaa jäätyä jo asetuksia virittäessä. Varsinkin pidempien kuvausretkien vakiovarusteisiin kuuluu kädenlämmittimet, joita saa edullisesti jo ihan tavallisista tavarataloista. Pussi on kätevä kantaa mukana ja sen sujauttaa helposti hanskan sisälle lämpöä tuottamaan.


Kevään lähestyessä päivät pitenee ja valon määrä kasvaa. Nyt kun loppuviikolle lupaillaan jo suojasäätä, on syytä kaivaa kamera laatikosta ja lähteä keväthangille kuvaamaan.

Tykkäätkö sinä valokuvata talvella? Löytyykö talviparatiisisi lähimetsästä vai viihdytkö mieluummin Lapin lumisissa erämaissa? Kerro kommenttikentässä omista talvikuvauskokemuksista ja mainitse ikimuistoisin talvikuvauskohteesi.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page